Perkara PERTAMA Jika Anak Terhantuk Bucu Dinding

Thursday, September 07, 2017

Melora selepas minor surgery untuk tutup luka yang dalam tu.


So hari ni dah ready nak cerita pasal gugur jantung bila tengok darah terpercik, keluar non stop. Panik dibuatnya. Lepas brp hari balik dari Euro trip, boleh pulak melor terhantuk bucu dinding dekat pintu rumah nenek dia. Memang panik masa tu, terus dukung Melor bawak masuk toilet, basuh darah luka dia. Sbb first time kena sebab tgk luka belah tu agak dalam, so kita pun decide nak check ke hospital.
 

Otw ke hospital tu terus apply #MeloraCocoOil sbb teringat Minyak Kelapa Dara ni bagus untuk luka. Minyak tu je ada dalam bag standby, minyak gamat memang jarang bawak. So lets give it ago. Betul, memang otw tu Melor calm je tak nangis, cuma muka dia tak selesa. Asyik nak pegang luka tu. After that singgah 7e beli kapas dgn handyplast tutup luka tu. Tu pun dia masih nak pegang tempat luka.

Bawah ni Melda share pengalaman apa yang Melda buat untuk stop the bleeding.

Jika anak terhantuk dan mendapat luka dalam yang terbelah, lakukan perkara ini:
1. Cari kain bersih
2. Tutup/tekap luka sehingga darah berhenti (PENTING)
3. Melda apply Minyak Kelapa Dara Asli #MeloraCocoOil di tempat luka untuk mengelakkan jangkitan kuman dan mengurangkan pedih luka
4. Tutup luka tersebut dengan kapas dan handyplast atau balut kepala anak
5. Monitor kelakuan anak
6. Bawa anak ke klinik/hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan lanjut.
Penting, jangan ambil mudah sebab luka bahagian muka ni memang banyak darah akan keluar sebab terdapat banyak salur darah di bahagian tu.



 Minor surgery dilakukan sebab luka melor agak dalam, ada sesetengah akan kena jahit, tapi disebabkan luka dah berhenti jadi Dr cuci dan gam sahaja kulit kepala dia. Kalau darah masih keluar maybe kena jahit. Tak sanggup tengok dia kena gas untuk pengsan tu, rasa sedih bila dia kena minor surgery tu :( Kejadian terjadi waktu malam jadi kami terus ke Hospital berdekatan dengan rumah kami.

After few days discharged. Pembalut dah tertanggal, terus apply MeloraCocoOil sbb peluh dibahagian pembalut jadi rashes.


 Alhamdulillah after sebulan apply Melora Coco Oil, dah nampak kesan parut dah mula pudar. Kesian dia kecik-kecik dah ada parut. Kurang duit hantaran :p

#meloracocooil guna untuk elak jangkitan kuman dan kurangkan rasa pedih luka

Dermatix gel mengurangkan kesan parut.
 
Today Alhamdulillah, parut dia dah mula pudar. =)


You Might Also Like

0 comments

Subscribe

Followers

Youtube Channel